کلید بالابر ساختمانی – خرید ارزان قیمت و انواع کلید بالابر در شاهین ابزار
کلید بالابر ساختمانی ( کلید اهرمی ساختمان یا کلید غلتکی بالابر ) یکی از اجزای الکتریکی بالابر ساختمان است که به اپراتور اجازه می دهد تا فرمان های راست و چپ را به موتور الکتریکی منتقل کند.
پس از اینکه فرمان توسط اپراتور از طریق کلید بالابر ساختمان به موتور منتقل شد ، موتور گیربکس موجود و قرقره بزرگ چرخانده می شود و بالابر را بالا و پایین می کند و مصالح ساختمانی را جابجا می کند.
کلیدهای بالابر ساختمانی انواع مختلفی دارند که مهمترین آنها کلیدهای بالابر ساختمانی تک فاز و کلیدهای بالابر سه فاز هستند ، اما اکثر کلیدهای بالابر مورد استفاده در کاربردهای مختلف ساختمانی تک فاز و همچنین موتور هستند.
بالابر های استفاده شده در ساختمان نیز تک فاز هستند، یعنی موتورهای این بالابر ها از برق ۲۲۰ ولت و ۲۲۰ ولت تغذیه می شوند. به طور معمول بالابر های ساخت تک فاز می توانند اجسام را تا وزن حدود ۲۵۰ کیلوگرم جابجا کنند و اگر موتور استفاده شده در آنها از نوع سه فاز باشد، این وزن افزایش می یابد و می تواند اجسامی با وزن نیم تن باشد. یعنی ۵۰۰ کیلوگرم را حرکت دهید.
کاربرد کلید بالابر ساختمانی
کاربرد کلید بالابر ساختمانی تکفاز یا سه فاز دو وظیفه اصلی را بر عهده دارد:
- قطع و یا وصل کردن جریان الکتریسیته ورودی به موتور و در حقیقت خاموش یا روشن نمودن موتور
- چپ گرد یا راست گرد نمودن موتور که تعیین کننده آن بوده که بالابر به سمت بالا یا به سمت پایین حرکت نماید.
روش کارکرد کلید بالابر ساختمانی
یکی از پرکاربردترین انواع کلیدهای ساختمانی بالاب ر، کلیدهای ساخت اهرمی و غلتکی بالابر می باشد. ساخت و طراحی کلید بالابر ساختمان معمولا به این صورت است که سه حالت برای عملکرد کلید بالابر ساختمانی در قسمت اهرمی آن وجود دارد.
به سمت بالا حرکت کنید اگر اهرم کلید ساختمان بالابر در وسط باشد، بالابر از حرکت می ایستد و اگر اهرم به سمت پایین متمایل شود، بالابر فرمان حرکت به سمت پایین را دریافت می کند.
قیمت کلید بالابر ساختمانی
در مورد قیمت خرید و فروش کلیدهای بالابر ساختمانی باید بگوییم که با توجه به کیفیت مطلوبی که در ساخت آنها استفاده می شود ، قیمت های متفاوتی دارند و همچنین این قطعه در روش کارکرد کلید بالابر ساختمانی با آمپرهای مختلف از جمله ۱۶ و ۲۵ آمپر در بازار موجود است.
انواع کلید بالابر ساختمانی
کلید بالابر اهرمی
اولین نمونه این کلیدها از نظر طراحی بدنه به شکل اهرمی ساخته شده است. کلید بالابر اهرمی از معروفترین مدل این محصولات بوده که امروزه نمونه سه فاز و تک فاز آن هم تولید شده است.
وظیفه اصلی این کلیدها انتقال جریان الکتریکی به الکتروموتور است که با تغییر وضعیت اهرم ، موتور چپ گرد یا راست گرد میشود.
کلید بالابر کنترلی
کنترلی نمونه جدید و بروز شده این تجهیزات است که برخی از نمونههای آن قابلیت کنترل از راه دور را دارند. کلید بالابر کنترلی با نصب بسیار ساده و راحت میتوانند جایگزین کلیدهای قدیمی در دستگاههای بالابر شود.
اصول بهره مندی از کلید بالابر ساختمانی
وجود یک ساختمان بالابر در تمام مراحل ساخت و ساز اجتناب ناپذیر است.
بنابراین ، زمانی که از ساختمان بالابر صحبت می کنیم ، در واقع به یکی از رایج ترین تجهیزات در فضاهای ساختمانی اشاره می کنیم.
حال اگر در مورد نحوه عملکرد تمامی تجهیزات ساختمانی بالابر با مکانیزم الکتریکی صحبت کنیم، به اهمیت قطعات تا نحوه نصب تجهیزات الکتریکی در آن پی خواهید برد. وقتی صحبت از تجهیزات الکتریکی ساختمان بالابر می شود، احتمالاً موتورهای الکتریکی هستند.
هدف نصب کلید بالابر
زمانی که شاهد استفاده از موتورهای الکتریکی در یک دستگاه هستیم، لازم است مدار فرمان یا قدرت آن را به ترتیب طراحی کنیم. مدار برق مسیر اصلی اتصال منبع تغذیه است. اتصالی که قرار است موتور را روشن کند. در جلوی مدار کنترل مسیر اتصال یک خط کنترل قرار دارد.
هدف نصب کلید بالابر در طراحی ساختمان بالابر سعی شده است مدار فرمان حذف شود تا کابل کشی تسهیل شود و تجهیزات الکتریکی به حداقل برسد. برای این منظور کلید بالابر تک فاز یا سه فاز طراحی کرده اند.
اصل کار این کلید بالابر به این صورت است که دیگر نیازی به نصب خط کنترلی مانند مدارهای فرمان برای راه اندازی موتورهای الکتریکی نیست.
روش نصب کلید بالابر برای موتور تکفاز
شما با استفاده از یک مولتی متر می توانید سیم های اصلی و کمکی را از همدیگر تشخیص دهید. به این صورت که مولتی متر را در حالت بیزر قرار دهید و تست کنید که کدام ۲ سیم به یکدیگر راه دارند و بیزر بوق می زند. این ۲ سیم همان سیم های سیم پیچ اصلی هستند.
ولی سیم های سیم پیچ کمکی چون به یکدیگر راه ندارند، بیزر روی آنها بوق نمی زند. روش دوم هم اینکه قاب روی تخته کلم را بردارید، در خیلی از الکتروموتورها روی ترمینال های تخته کلم باعلامت اختصاری مشخص کرده که هر سیم مربوط به چه چیزی است.
روش سوم هم با آزمون و خطاست. یعنی ۲ تا از سیم های همرنگ را اصلی و ۲ تا را فرعی در نظر بگیرد، اگر خوش شانس باشید که در اولین مرحله موتور روشن خواهد شد، در غیر اینصورت باید چند بار سیم ها را جابجا کنید.
در موتورهای تکفاز برای تغییر جهت چرخش موتور -یعنی چپگرد و راستگرد کردن موتور- کافیست که ترتیب فاز و نول روی سیم پیچ کمکی جابجا شود. و کلید بالابر هم دقیقاً همین کار را برای ما می کند.
از این به بعد به ۲ رشته سیم های سیم پیچ اصلی U1 و U2 می گوییم و به ۲ رشته سیم های سیم پیچ کمکی Z1 و Z2 می گوییم.
در حالتی که کلید را برای یک موتور تکفاز نصب می کنید، ۲ رشته سیم فاز و نول از برق شهری وارد کلید می شود. و همانطور که شرح دادیم ۴ رشته سیم هم از الکتروموتور تکفاز به کلید وصل می شوند. پس در کل تعداد رشته سیم هایی که وارد کلید می شوند ۶ رشته است.
حالا ۲ روش متفاوت برای اتصال این ۶ رشته سیم به کلید بالابر را در پایین برای شما ترسیم می کنیم.
در هر دو نقشه بالا اگر جای U1 و U2 جابجا شود مشکلی پیش نمیآید. اگر جای Z1 و Z2 هم جابجا شود مشکلی پیش نمیآید. ولی حتماً دقت کنید که جای فاز و نول جابجا نشود، چون در صورتی که جابجا بسته شوند، زمانی که کلید در حالت قطع است و بالابر خاموش است، فاز به موتور می رود و این می تواند برای افرادی که آنجا کار می کنند خطرساز باشد.
همانطور که می بینید در روش اول:
- U1 به پیچ شماره ۱
- U2 و نول به پیچ شماره ۶
- Z1 به پیچ شماره ۷
- Z2 به پیچ شماره ۸
- و فاز به پیچ شماره ۵
- و با یک تکه سیم، پیچ شماره ۴ و ۵ اتصال کوتاه شده اند.
و در روش دوم:
- Z1 به پیچ شماره ۷
- Z2 به پیچ شماره ۸
- U1 به پیچ شماره ۴
- U2 و نول به پیچ شماره ۵
- فاز به پیچ شماره ۱
- و با یک تکه سیم، پیچ شماره ۴ و ۶ اتصال کوتاه شدهاند.
هر دو روش بالا برای سربندی کلید قابل اجراست و هیچ کدام برتری نسبت به دیگری ندارد. احتمالاً روش ها و مدلهای دیگری هم برای اتصال سیم ها به کلید وجود دارد که از شما دوستان می خواهیم اگر بلد هستید آن را از قسمت پایین برای ما ارسال کنید تا به اسم شما در سایت قرار دهیم.
روش نصب کلید بالابر برای موتور سه فاز
روش کار در الکتروموتورهای سه فاز بسیار راحتتر از الکتروموتورهای تکفاز است. زیرا در الکتروموتورهای ۳ فاز برای اینکه جهت چرخش موتور را عوض کنید کافیست که جای دو فاز را عوض کنید.
یعنی از ۳ رشته سیمی که به الکتروموتور وصل شده است، اگر جای ۲ تا از فازها جابجا شود جهت چرخش الکتروموتور هم عوض می شود . اگر سیم های برق سه فاز را R و S و T بنامیم. حالا به نحوه سربندی سیم ها به کلید بالابر نگاه کنید.
توجه : در نقشه بالا اگر بین ترمینال های R و S و T جابجایی صورت گیرد و یا جای ۳ رشته سیمی که به موتور می رود جابجا شود، مشکلی پیش نمی آید. ولی اگر بعد از نصب کلید متوجه شدید که جهت حرکت بالابر برعکس شده بود، کافیست جای ۲ تا از فازها را جابجا کنید.
روش تست سلامت کلید بالابر
زمانی که کلید بالابر خیلی کار کند و مستهلک شود، کنتاکت های متحرکی که در داخل کلید هستند از اهرم جدا می شوند و دیگر هیچ حرکتی نمی کنند. یا اگر فشار زیادی به موتور بیاید و جریان زیادی از کلید عبور کند، کنتاکت های داخل کلید جوش می خورد و دیگر آن عملکرد درست قبلی را ندارند.
تنها روشی که با آن می توانید تست کنید که کلید بالابر سالم است یا نه، این است که اهرم کلید را به حالت بالا و پایین حرکت دهید. اگر وقتی کلید بالابر را به سمت بالا چرخانید:
سمت بالا چرخانید:
- پیچ شماره ۱ با پیچ شماره ۴ تماس پیدا کرد.
- و پیچ شماره ۲ با پیچ شماره ۵ تماس پیدا کرد.
- و پیچ شماره ۳ با پیچ شماره ۶ تماس پیدا کرد.
و وقتی اهرم را به سمت پایین چرخاندید.
- پیچ شماره ۱ با پیچ شماره ۴ تماس پیدا کرد .
- و پیچ شماره ۵ با پیچ شماره ۷ تماس پیدا کرد .
- و پیچ شماره ۶ با پیچ شماره ۸ تماس پیدا کرد .
یعنی اینکه کلید شما سالم است.
حالتهای مختلف کلید بالابر ساختمانی
این محصولات از نظر مدل با یکدیگر متفاوت بوده ولی از نظر عملکرد یکسان هستند. عملکرد کلی این محصولات به سه قسمت زیر تقسیم میشود:
- حالت اول یا دکمه بالا، موتور دستگاه بالابر را چپ گرد میکند که باعث بالا رفتن مصالح و وسایل متصل شده به سیم بکسل دستگاه میشود.
- حالت دوم یا دکمه پایین این کلیدها موتور را راست گرد میکند که وسایل متصل شده به سمت پایین میروند.
- حالت سوم یا دکمه وسط باعث قطع شدن جریان الکتریکی و توقف حرکت موتور دستگاه میشود.
ایمنی در کلید بالابر ساختمانی
تمام نیروی لازم برای بهره برداری از ساخت و ساز بالابر از طریق برق تک فاز یا سه فاز به دست می آید. نیروی قدرتمندی که می تواند شرایط حرکت مواد بسیار سنگین را فراهم کند نکات ایمنی در کلید بالابر ساختمانی را رعایت کنید.
در این بین لازم به ذکر است که تمامی این نیرو از کلید بالابر ساختمان عبور خواهد کرد. بنابراین هرگونه سهل انگاری در نگهداری صحیح کلید بالابر ساختمان می تواند عواقب خطرناک بالایی داشته باشد.
شما باید همیشه از سلامت بدن گرفته تا تمام اتصالات روی کلید بالابر ساختمان اطمینان حاصل کنید. بدنه شکسته مستعد نفوذ آب است و این نفوذ مطمئناً خطرات خطراتی مانند اتصال کوتاه یا برق گرفتگی را افزایش می دهد.
از طرف دیگر، هرگونه اتصال شل در مونتاژ پایانه های سوئیچ بالابر باعث خرابی موتور الکتریکی می شود. این امر به ویژه در مورد موتورهای سه فاز صادق است. هنگامی که یکی از اتصالات شل باشد، مسیر یک فاز را گم خواهیم کرد.
در این صورت الکتروموتور سه فاز بالابر ساختمان به صورت دو فاز در مدار باقی می ماند بدون اینکه متوجه شوید در مدت زمان کوتاهی باعث آسیب عمیق در موتور مذکور می شود.
سوئیچ بالابر نباید روی زمین نصب شود یا از شاسی آویزان شود.
این کلید باید در جعبه ای برای نصب تجهیزات برقی در محیطی کاملا ایمن و استاندارد نصب شود و به هیچ وجه به یک شکل آویزان نشود.